De wetenschap van kwaliteit

De wetenschap van kwaliteit

Bij het beoordelen van de kwaliteit van een colloïdaal product is het belangrijk om naar de volgende factoren te kijken: deeltjesgrootte, concentratie en totaal werkoppervlak. In dit artikel leggen we deze in detail uit, onthullen we enkele veelvoorkomende mythes en geven we echte onafhankelijke laboratoriumrapporten om deze discrepanties in de markt te benadrukken.

Effectief werkzaam oppervlak

Veel mensen gaan ervan uit dat concentratie de beste manier is om de kwaliteit van een colloïdaal product te bepalen. Dit kan echter behoorlijk misleidend zijn als er geen rekening wordt gehouden met andere factoren. Het is alsof men naar één deel van de vergelijking kijkt, maar niet naar het geheel.

Eerst is het belangrijk te begrijpen hoe het effectief werkend oppervlak wordt gedefinieerd en hoe het verband houdt met de concentratie.

Het effectief werkend oppervlak wordt gedefinieerd als het totale oppervlak in centimeters (cm2) van alle deeltjes in één milliliter (ml) van een colloïde. Het is belangrijk op te merken dat de deeltjesoppervlakte omgekeerd evenredig is met de deeltjesgrootte, wat betekent dat bij een constante concentratie van deeltjes de oppervlakte toeneemt naarmate de deeltjesgrootte afneemt.

Als u bijvoorbeeld een colloïdale oplossing hebt van 10 PPM met een deeltjesgrootte van 1 nanometer, dan is het totale effectieve werkoppervlak 6 m2. Als u dezelfde concentratie van 10 PPM heeft, maar nu neemt de deeltjesgrootte af van 1 nanometer tot 0,65 nanometer, dan neemt de totale effectieve werkoppervlakte toe van 6 m2 tot 7,1 m2.

Concentratie deeltjes per miljoen (PPM)

PPM staat voor parts per million (deeltjes per miljoen). Concentratie wordt uitgedrukt in deeltjes per miljoen en is numeriek hetzelfde als milligram zilver per liter water (mg/l).

De concentratie van een colloïde wordt vaak uitgedrukt in PPM. Parts per million, of kortweg PPM, is de maat die de massa aangeeft van een chemische stof, metaal of verontreiniging per volume-eenheid water. Eén PPM is gelijk aan de absolute fractionele hoeveelheid vermenigvuldigd met één miljoen.

De volgende gelijkenissen kunnen u bijvoorbeeld helpen om PPM beter te begrijpen:
– 1 seconde in 11,5 dagen
– 1 minuut in 2 jaar

Met andere woorden, PPM drukt uit hoeveel milligram van onze colloïdale deeltjes aanwezig zijn voor elke liter water. Dus een colloïdaal zilver product van 10 PPM zal 10 mg zilver bevatten in een liter.

Het deeltjesoppervlak voor colloïden is een uiterst belangrijke berekening omdat dit de totale doeltreffendheid van het product bepaalt. Het werkingsoppervlak van de deeltjes bepaalt direct het vermogen van de colloïde om met zijn omgeving te reageren. De conclusie is dus: hoe hoger het deeltjesoppervlak hoe effectiever het colloïdaal zilver.

Verder zult u nooit colloïdaal zilver vinden met een deeltjesgrootte kleiner dan 0,65 nanometer, omdat het niet kleiner gemaakt kan worden. Het bestaat namelijk uit het minimum aantal atomen dat nodig is om een deeltje te vormen. Voor zilver is dat 20 atomen.

PPM meter

De concentratie van een colloïdaal metaal of colloïdaal mineraal in een vloeistof wordt aangegeven met ppm, wat gelijk is aan parts per million, wat wederom gelijk is aan het aantal milligrammen per liter (mg/l).

De enige goede methode om de concentratie te meten is middels ICP (Inductief Coupled Plasma). In het Rapport van de Hogeschool Zuyd betreffende colloïdaal goud vindt u een goede uitleg van dit meetprincipe.

ICP metingen worden uitgevoerd met nogal dure (tientallen duizenden euro’s) en specialistische apparatuur. Daarom besteden wij deze metingen uit aan gecertificeerde laboratoria.

Veel mensen gebruiken een ppm meter, die men voor tientallen euro kan kopen. Deze meters meten de geleidbaarheid.

De geleidbaarheid van de vloeistof neemt toe indien de concentratie van de deeltjes toeneemt. Een veel voorkomende fout is dat men er geen rekening mee houdt dat ionisch zilver vele malen geleidbaarder is dan colloïdaal zilver, doordat de ionen van het ionisch zilver een lading hebben. Bij eenzelfde concentratie zilver van ionisch en colloïdaal zal de geleidbaarheidsmeter een veel grotere concentratie aangeven bij ionisch zilver.

Dit verschijnsel verklaart waarom in veel producten slechts een fractie zilver zit van hetgeen men op de verpakking aangeeft. Men meet simpelweg fout.

Een ander punt van aandacht bij een geleidbaarheidsmeting is de temperatuur van de vloeistof. De geleidbaarheid van een vloeistof is namelijk temperatuurafhankelijk. Men zal dus altijd voor de temperatuur moeten corrigeren.

Men kan dus eigenlijk concluderen dat het onmogelijk is om de concentratie van colloïdaal zilver te meten met een ppm meter die gebruikt maakt van de geleidbaarheid. Helaas komt dit echter veel voor. Hierdoor krijgt men een volstrekt verkeerde indruk van de kwaliteit.

Colloïdaal zilver van hoge kwaliteit en andere claims bewaren die producenten van ionisch zilver doen:

Gebruikt u colloïdale producten zoals colloïdaal zilver? En wil je dit zo lang mogelijk blijven doen? Dan is het belangrijk dat je ze goed opbergt. In deze blog lees je alles over het bewaren van colloïdale mineralen.

Colloïdale mineralen opslaan: glas of PET?

Er zijn veel wilde verhalen over de opslag van colloïdale mineralen. Zo mag colloïdaal zilver absoluut niet in plastic bewaard worden en is alleen glas geschikt. Dit wordt meestal genoemd door leveranciers die het product niet goed genoeg kennen. Echte colloïdale mineralen kunnen perfect in plastic worden bewaard, alleen is niet elke plastic soort geschikt.

Echte colloïden bestaan ​​uit deeltjes en niet uit ionen. Daardoor zijn er geen glazen flessen nodig. Onze producten worden verzonden in PET-plastic flessen. PET staat voor polyethyleentereftalaat, een vorm van polyester. PET wordt vaak gebruikt om frisdranken, water en vruchtensap te verpakken en is tegenwoordig de meest voorkomende drankfles die wordt geproduceerd. Een product dat per se in een glazen fles moet worden bewaard is een ionisch product en geen echte colloïde.

De ionische zilveroplossingen die worden geproduceerd door generatoren van thuishobbyisten, zijn meestal lichtgevoelig en zullen in korte tijd verslechteren als ze niet worden afgeschermd van zichtbaar licht. Door dergelijke oplossingen in amberkleurige flessen te bewaren, wordt de achteruitgang van het product verminderd. De meeste lichtgevoelige oplossingen worden geproduceerd met behulp van het laagspannings-gelijkstroomproces, vaak met behulp van meerdere 9 volt-batterijen. De vereiste voor een amberkleurige fles duidt op een lichtgevoelige, onstabiele oplossing. Alleen de oplossingen van de laagste kwaliteit zijn namelijk lichtgevoelig. Producten van hoge kwaliteit zijn niet lichtgevoelig en hebben geen amberkleurige fles nodig.

Ionisch zilver

Veel van deze theorieën over plastic zijn gebaseerd op ionisch zilver. Zoals u wellicht weet, bestaat ionisch zilverwater uit zilverionen en water. Deze ionen missen een elektron waardoor ze instabiel zijn. Hierdoor zijn de ionen altijd op zoek naar een elektron en ontstaat er in combinatie met chloor zilverchloride. In tegenstelling tot ionisch zilver is colloïdaal zilver een stabiel product. De zilverdeeltjes bevatten een elektron en het water zal geen reactie veroorzaken. Colloïdaal zilver kan daarom ook goed bewaard worden in PET- of PE-flessen. Deze flessen bevatten geen stoffen die de geleidbaarheid kunnen verhogen. Hierdoor blijft het water van optimale kwaliteit en hoef je het na een week niet meer weg te gooien.

Onze producten worden geleverd in een blauw gekleurde petfles die het product beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zijn de flesjes voorzien van een handige flip-top dop die het gebruik een stuk gemakkelijker maakt. Je krijgt ook een lepel en een pipet. Hygiënisch maar ook een stuk gemakkelijker in gebruik.

Waar op te slaan?

Om de kwaliteit zo lang mogelijk te kunnen garanderen, staan ​​niet alleen het product en de verpakking centraal. Ook de plek waar je het product bewaart, draagt ​​bij aan de best mogelijke kwaliteit. Het is het beste om de colloïdale mineralen uit de buurt van direct zonlicht op een droge plaats op kamertemperatuur te bewaren. Het colloïde mag nooit bevriezen, omdat hierdoor de colloïdale suspensie breekt en de oplossing ondoelmatig wordt. Koeling is voor geen van de producten vereist.

Er zijn nog wat extra zaken waar je op kunt letten. Drink niet rechtstreeks uit de fles om de houdbaarheid te maximaliseren en besmetting te voorkomen. Giet altijd uit de fles in een lepel of kopje en zorg dat je ongebruikte vloeistof nooit terug in de fles giet.

SHOP ZILVERWATER

Ontdek de variaties
van ons zilverwater

Nu shoppen

ALLE PRODUCTEN

Meer mineralen ontdekken?

Nu shoppen