• Home
  • Colloïdaal zilver

Acne: een onevenwicht in het microbioom van de huid en hoe colloïdaal zilver en zink kunnen helpen

Acne: een onevenwicht in het microbioom van de huid en hoe colloïdaal zilver en zink kunnen helpen

Acne, dat erom bekend staat een lelijk uiterlijk te geven aan degenen die ermee te maken krijgen, is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld en treft tot 85% van de jongvolwassenen (1). Acne kan echter mannen en vrouwen van alle leeftijden treffen als gevolg van vele factoren zoals menopauze, hoge stress, zwangerschap, veroudering, bepaalde soorten ziekten, ontstekingen, voeding en externe factoren zoals vervuiling of cosmetica. Het probleem is zelfs aanzienlijk toegenomen sinds de komst van COVID en het gebruik van maskers. Symptomen van acne gaan verder dan alleen het fysieke: ze kunnen pijnlijk zijn, littekens veroorzaken en zelfs psychologische schade veroorzaken. De reis naar een heldere, gezonde huid kan moeilijk zijn met zoveel producten op de markt, variërend van sterke actieve ingrediënten, dermatologische behandelingen en voorgeschreven medicijnen die proberen specifieke soorten acne aan te pakken, zoals hormonale of cysteuze acne. Traditionele acne behandelingen zoals salicylzuur, niacinamide of benzoylperoxide zijn bewezen effectieve oplossingen, maar ze kunnen leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals roodheid, uitdroging en irritatie. Het kan een hele klus zijn om een product te vinden dat werkt zonder de huidbarrière en het microbioom te beschadigen. Als gevolg kunnen deze agressieve ingrediënten uw huid verzwakken tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers, wat vervolgens meer uitbraken kan veroorzaken voordat er enig resultaat is. Daarom is het doel om de oorzaken van acne te behandelen en tegelijkertijd rekening te houden met de natuurlijke functies van de huid. 

Dit is waar Colloïdaal Zilver en Zink de sleutel kunnen zijn tot een helderdere, gezondere huid. 

Het huidbioom: Een ecosysteembarrière

Onze huid is de ultieme barrière tussen ons lichaam en de omgeving, het is een slim, beschermend schild met miljarden micro-organismen. Ondanks de stress die de huid ondergaat en haar veerkracht, is het microbioom uiterst delicaat en begrijpen we nu pas het belang ervan. Jarenlang heeft het publiek gehoord over het belang van het darmmicrobioom, terwijl het onderzoek naar het huidmicrobioom daarbij niets voorstelt. Maar net als de darm is de huidflora als een regenwoud en de diversiteit ervan is essentieel voor een goede huid en algemene gezondheid. Het type en het aantal ziekteverwekkers varieert sterk, afhankelijk van de locatie, de omgeving, hormonen, de hoeveelheid licht, of het vochtig of droog is, de leeftijd en het geslacht. Hoewel de huid als een barrière functioneert, ontdekken we nu dat de flora dieper doordringt en dat deze microbeestjes in diepere huidlagen voorkomen, helemaal tot in de onderhuidse vetlaag. Er is meer onderzoek nodig, maar ons basisbegrip is dat de communicatie tussen het microbioom en ons immuunsysteem op dit niveau plaatsvindt (2). Meestal breken gezonde bacteriën door de huid geproduceerde vetten en moleculen af als voedsel en vervolgens melden zij ons immuunsysteem wat er gebeurt, zodat het beter kan reageren om zich te verdedigen tegen ongewenste ziekteverwekkers. Zij beschermen ons tegen infecties door de overgroei van slechte bacteriën te verdringen en tegelijkertijd het huidmilieu zuur te houden (ph kan variëren van 4,75 tot 5,75), wat ook overgroei voorkomt. Nu we weten dat ons huidmicrobioom en ons immuunsysteem met elkaar communiceren, kunnen we beter begrijpen hoe het helpt ontstekingen te bedwingen. Wanneer het microbioom niet goed werkt, kan het immuunsysteem verschillende antimicrobiële peptiden (3) vrijgeven om wat evenwicht te brengen. Als het huidmicrobioom in harmonie is en optimaal functioneert, plukken we dus niet alleen de visuele vruchten, maar helpen we ook bij problemen die verder gaan dan de oppervlakte. 

Wat gebeurt er als ons huidmicrobioom uit balans raakt? 

Dat kan leiden tot problemen als acne, eczeem, rosacea, psoriasis, gevoelige huid, vroegtijdige veroudering, een ongelijkmatige teint en verlies van elasticiteit. Helaas biedt ons moderne leven geen hulp. Sterk bewerkt voedsel, antibiotica, medicijnen, stress niveaus, overdreven hygiënische normen (vooral met de komst van de pandemie), producten met agressieve actieve ingrediënten en verminderde blootstelling aan de buitenlucht maken de huid nog vatbaarder voor microbioom diversiteit.

https://www.nature.com/articles/nrmicro.2017.157

Naar de onderliggende oorzaak: Wat is acne?

De huid is het grootste orgaan en de thuisbasis van triljoenen micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Deze microscopische ziekteverwekkers vormen het natuurlijke microbioom van je huid en spelen een belangrijke rol in je gezondheid, zoals het controleren van ontstekingen, het bestrijden van infecties en het helpen van je immuunsysteem. De huid produceert ook een natuurlijke olie, sebum genaamd. Talg, indien gelijkmatig en met mate geproduceerd, beschermt de huid en houdt haar gehydrateerd. Het directe verband tussen talg en de diversiteit van het microbioom op de huid (4) kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals hormonale veranderingen. Wanneer deze veranderingen optreden, kan de huid te veel talg gaan produceren, waardoor deze ziekteverwekkers de huid kunnen irriteren en ontsteken. Soms gebeurt dit ook wanneer huidcellen worden aangemaakt en geregenereerd, wat ook verstoppingen in de poriën kan veroorzaken.

De vier belangrijkste factoren die leiden tot acne zijn overmatige talgproductie, verstopte haarzakjes, ziekteverwekkers en ontstekingen. Haarzakjes, de kleine gaatjes in je huid waar individuele haartjes groeien, zijn verbonden met deze talgklieren. Deze klieren smeren het haar en de huid om ze gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen. Acne ontstaat wanneer er te veel talg, of olie, wordt geproduceerd. Deze overtollige olie vermengt zich met dode huidcellen (door celvernieuwing) en vormt samen een prop in de haarfollikel. Afhankelijk van waar het zich in de follikel vormt (dicht bij het huidoppervlak of open in de huid) zal het een witte of zwarte kop vormen. Zodra deze prop is ontstaan, kunnen normaal onschadelijke ziekteverwekkers de follikel nog verder besmetten om papels, pustels, knobbels of cysten te creëren. 

Colloïdaal zilver: Een andere aanpak

Het is een constante evenwichtsoefening met ons huidmicrobioom. Het doel is om de uiterlijke oorzaken van acne met succes te behandelen en tegelijkertijd te voorkomen dat de belangrijke biologische functies van de huid, die bijdragen aan een gezond microbioom, worden verstoord. Dat is waar colloïdaal zilver een rol kan spelen bij de zachte behandeling van acne. Het werkt als een natuurlijk bewaarmiddel en antimicrobieel middel. Colloïdaal zilver verwijst naar zilverdeeltjes van nanometer formaat die in ultra zuiver water zijn gesuspendeerd en zich over een groter oppervlak verspreiden. De nanodeeltjes zilver hechten zich aan eiwitten op de celwand van de bacterie, dringen de wand binnen, verstoren het stofwisselingsproces van de bacterie en vernietigen deze daardoor. Colloïdaal zilver verstikt in wezen slechte bacteriën en voorkomt dat ze zich voortplanten. In wezen zijn de zilveren microdeeltjes in staat de groei en proliferatie van bacteriën, nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van acne, onder controle te houden. Bij regelmatige toepassing kan colloïdaal zilver zowel preventief als actief werken. In tegenstelling tot agressieve behandelingen die de huid kunnen uitdrogen en irriteren, richt colloïdaal zilver zich uitsluitend op het doden van slechte bacteriën. Bovendien kan colloïdaal zilver worden gebruikt in combinatie met andere producten, zodat het gemakkelijk kan worden toegevoegd aan elke huidroutine. 

Andere opties: Het gebruik van Colloïdaal Zink 

Zink is een bekend sporenelement dat vooral verantwoordelijk is voor de bescherming van het immuunsysteem. Het is in minimale hoeveelheden nodig, maar het draagt bij aan belangrijke processen zoals het genezen van wonden, het bestrijden van infecties en zelfs het aanmaken van DNA. Het is aanwezig in alle organen, weefsels en lichaams afscheidingen. Dus ook al is slechts een kleine hoeveelheid nodig, het speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. De meeste mensen krijgen zink binnen via hun voeding, bijvoorbeeld in oesters, rood vlees, bonen en noten. Het menselijk lichaam kan echter geen mineralen opslaan voor later, vandaar dat onze voeding cruciaal is voor het verkrijgen van vitaminen en mineralen. Zink wordt vaak gebruikt om verkoudheid en griep te verkorten, zoals blijkt uit de aanwezigheid ervan in veel vrij verkrijgbare geneesmiddelen, maar hoe zit het met de huid? Onderzoek toont de voordelen van zink voor de huid aan (het wordt soms een schoonheids supplement genoemd) en de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van acne veroorzakende bacteriën (5). De ontstekingsremmende eigenschappen van dit spoorelement helpen de zwelling en roodheid bij acne-patiënten te verminderen, terwijl studies aantonen dat patiënten die met zink werden behandeld een vermindering van actieve puistjes constateerden in vergelijking met degenen die dat niet deden (5).

Hoewel de meeste mensen zink uit hun voeding kunnen halen, blijkt uit een studie dat mensen met ernstige acne vaker een zinktekort hebben dan mensen die dat niet hebben (6).  In de ontwikkelde landen is dit meestal geen probleem, maar een evenwichtige voeding is essentieel. Het vermijden van bewerkt en junkfood is één stap om een zinktekort te voorkomen. Zinksupplementen kunnen ook worden gebruikt, evenals topische zink opties zoals colloïdaal zink.

Minder is meer: De nieuwe minimalistische huidroutine

Het toevoegen van colloïdaal zilver en zink aan je huidroutine kan een goed begin zijn, aangezien ze goed samenwerken met andere ingrediënten, zodat er niet veel nodig is om je routine aan te passen. Het doel is echter om rekening te houden met het microbioom van je huid, dus is het misschien tijd om die agressieve actieve ingrediënten achterwege te laten. Daarom kan de eerste stap bij het reinigen en hydrateren bestaan uit het kiezen van zachte producten met schone, vereenvoudigde ingrediëntenlijsten. Dit kan onmiddellijk beginnen met het verbeteren van je huid bij de bron. Soms is het moeilijk te beseffen dat veel huidklachten zoals roodheid, uitdroging en rimpels aangepakt kunnen worden door alleen je huid regime. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor eventuele huidproblemen, maar als je denkt dat je huidmicrobioom al is aangetast dan kun je je het beste richten op producten met voedende ingrediënten zoals sheaboter, jojoba-olie of squalaanolie. 

Minder is meer en dat geldt zeker als het om gezondheid gaat.

Wanneer een nieuw product of een veredelde huidroutine in 10 stappen op de markt komt, kan het moeilijk zijn om niet afgeleid te worden door het aanbod. Deze ingewikkelde producten en rituelen kunnen de huidbarrière echter blootstellen aan honderden chemicaliën die het microbioom zwaar belasten en daardoor onevenwichtigheden en gevoeligheden veroorzaken. Ook kan het tijd worden om alles met agressieve actieve ingrediënten te schrappen. Hoewel ze heilzaam kunnen zijn, met veel studies die hun effectiviteit promoten, kunnen ze mogelijk meer irriteren. Zelfs scrubben kan problemen opleveren voor de gevoelige huid. Drogende toners met alcohol worden vaak gebruikt omdat mensen het heerlijk vinden om hun huid te ontvetten, maar het kan een hoge prijs hebben. Alcohol heeft een zeer uitdrogend effect dat op zijn beurt het microbioom van de huid beschadigt. In plaats daarvan kan het de moeite waard zijn om over te schakelen op vette, hydraterende alcoholen zoals cetyl, stearyl en cetearyl, die de huid soepel kunnen houden. 

Het doel is om zo min mogelijk producten te gebruiken en de ingrediëntenlijst te vereenvoudigen. Na het reinigen van de huid kan colloïdaal zilver en/of zink op een wattenschijfje worden gedaan om plaatselijk aan te brengen op de hals en het decolleté. Vervolg met eventuele aanvullende vitaminen, eenvoudige serums en vochtinbrengende crèmes. Omdat ze goed samengaan met anderen, kan het een eenvoudige aanvulling zijn op elke routine. Denk eraan dat minder meer is en dat consistentie de sleutel is. 

 

Tot slot

Het gezegde dat schoonheid slechts huid diep is, kan achterhaald zijn nu meer onderzoek de ware relatie tussen het huidmicrobioom en onze gezondheid belicht. Hoewel acne op zich een probleem kan zijn, is het eerder een symptoom van een onevenwichtig huidmicrobioom. 

Het is dus essentieel om de oorzaak aan te pakken. Onze huid is de eerste verdedigingslinie van ons immuunsysteem en moet als zodanig worden behandeld. Vereenvoudiging van je routine door je te richten op zuivere ingrediënten met weinig tot geen bijwerkingen kan je huid helpen weer de meest zuivere en normale biologische functies te krijgen. 

We zijn vereerd dat je tot het einde van dit artikel bij ons bent gebleven. Het betekent hoogstwaarschijnlijk dat dit onderwerp je zeer interesseert. We willen je graag helpen. Gebruik code ACNE22 voor €5 korting bij het afrekenen om te proberen wat ons Zilver en Zink voor je kunnen doen.